Nieuws

Nieuws, evenementen, leuke weetjes over de roman Dat Rode Spul, de bundel Incidenten en literatuur uit en over Midden Europa, dat is wat je kunt lezen op deze pagina.

PERSBERICHT

Op 27 november nam burgemeester Fons Hertog van Huizen het eerste exemplaar in ontvangst van de roman Concertina, geschreven door de Huizer schrijver André Verkaik. Hertog was tot 2006 burgemeester van Haarlemmermeer, waaronder ook Schiphol valt.

André Verkaik was van 2002 t/m 2006 detentietoezichthouder en wachtcommandant in het huis van bewaring op Kamp Zeist, toen het grootste detentiecentrum van Europa. In de semi-autobiografische roman Concertina beschrijft de auteur de ervaringen van wachtcommandant Gershon Weening tijdens en na de komst van 98 slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in de nacht van 26 en 27 oktober 2005 waarbij elf gedetineerden waren omgekomen en vijftien gedetineerden en bewakers gewond raakten.

In zijn tweede roman vertelt de schrijver vanuit eerste hand de verhalen van uitgeprocedeerde asielzoekers die aan de brand in het uitzetcentrum Schiphol-Oost ontsnapten. Hun verhalen heeft de schrijver ingebed in een fictieve weergave van het kafkaëske milieu van rangen en standen, competitie en intrige in de DJI-inrichting waar ze naartoe overgeplaatst werden. Wachtcommandant Gershon Weening wordt uit zijn functie gezet vanwege het bekendmaken van fouten in de namen en aantallen van de slachtoffers van de brand bij hun aankomst in kamp Zeist. Terug op de gang komt hij in nauw contact met deze speciale groep gedetineerden die door Justitie in rap tempo worden uitgezet terwijl in de Tweede kamer het debat nog gevoerd wordt om hen wel of geen generaal pardon te verlenen.

Concertina is oorspronkelijk de naam van een zeshoekige trekharmonica waarmee straatmuzikanten met relatief weinig toetsen complexe harmonieën konden produceren. Vandaag de dag is Concertina de benaming van het vlijmscherpe prikkeldraad dat in uitrekbare rollen wordt aangebracht op hekken en muren van gevangenissen en detentiecentra om uitbraak te voorkomen.

De overhandiging van het eerste exemplaar van de roman Concertina aan de burgemeester vond plaats om 13:30 uur op 27 november in het gemeentehuis, Graaf Wichman 3, 1276KB in Huizen (commissiekamer 3).

Overhandiging 1ste exemplaar Incidenten

Het betekende veel voor me dat ik het eerste exemplaar van mijn bundel Incidenten, verhalen uit de handhaving, mocht overhandigen aan mijn branche-manager in de particuliere beveiliging. Incidenten is een verzameling verhalen over en door vrouwen en mannen in uniform. Surveillanten, winkelbeveiligers, BOA’s, parkeercontroleurs, evenement-beveiligers en luchthaven beveiligers handhaven de orde en, naar gelang hun bevoegdheden, ook de wet in het land en doen dat altijd in nauwe samenwerking met de sterke arm, de politie en met Bewa’s en PIWers in de DJI instellingen. In het uniform maak je niet altijd vrienden maar je draagt wel gezag uit. Daar moet je mee leren omgaan, wat er ondertussen ook in je eigen leven gebeurd. Daarover gaan de verhalen uit Incidenten. Kijk hier om meer over Incidenten te lezen en hier om het boek te bestellen. Het is ook bij alle (online) boekenwinkels te krijgen.

Incidenten komt uit op 21 november 2016

(November 2016) De nieuwe bundel met korte verhalen van André Verkaik komt uit. Incidenten is een verzameling van verhalen rond het thema Handhaving. Vanuit zijn achtergrond in diverse functies in uniform, waaronder grondsteward, detentietoezichthouder, wachtcommandant HvB DTC Zeist en Supervisor Luchthavenbeveiliging schrijft Verkaik op soms luchtige, dan weer indringende wijze over vrouwen en mannen in uniform. Hun werk wordt kritisch maar ook waarderend beschreven. De privé bagage welke handhavers en beveiligers meenemen maar niet hun functioneren mogen laten beïnvloeden komt in zicht. Maar ook wat er gebeurd bij de afwezigheid van goed functionerend gezag. Kortom, een aanrader als geschenk voor iedereen die in uniform werkt en alle anderen die de veiligheid en orde welke zij verdedigen, waardeert.

Lees hier meer over de bundel Incidenten, verhalen uit de handhaving en hoe je het boek in de webshop kunt bestellen.

André Verkaik is beschikbaar voor boekpresentaties tijdens werkoverleggen, cursussen, conferenties en congressen over handhaving, politie, beveiliging en veiligheid.

 

Boeiende boekhandels

(december 2015) De zoektocht naar boeiende plekken om de recente titels van uitgeverij KLIN (Kroatische Literatuur inKLIN logo Nederlands) en de roman Dat Rode Spul van André Verkaik dichter bij lezers te brengen, heeft in Amsterdam tot een markant gezelschap van boekhandels geleid. Het heeft erin geresulteerd dat de genoemde boeken momenteel in de volgende kwaliteitsboekenwinkels in Amsterdam zijn geplaatst en daar speciaal te koop worden aangeboden:

 • De Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227
 • Au bout du monde, Singel 313
 • boekhandel en uitgeverij Pegasus, Singel 367
 • Plantage Overtoom, Overtoom 8
 • boekhandel Schimmelpennink, Weteringschans 177
 • boekhandel van Rossum, Beethovenstraat 32
 • Schreuders & de Groot, Weteringschans 173
 • literaire reisboekenhandel Evenaar, Singel 348
 • boekhandel Minerva, Koninginneweg 229
 • Zwart op Wit, Utrechtsestraat 149
 • boekhandel van Pampus, KNSM-eiland 303
 • reisboekhandel a la carte, Utrechtsestraat 110-112
 • uitgeverij en boekhandel Jimmink, Rooseveltlaan 62
 • Gay & lesbian boekhandel Vrolijk, Paleisstraat 135
 • Pantheon, St. Antoniebreestraat 134

Heeft of weet u een boekenwinkel met karakter die ook wil aansluiten bij de boeiende boekenwinkels in of buiten Amsterdam? Laat het weten via het contactformulier.

Boekenwinkel A. Pieck
Boekenwinkel A. Pieck

Blog boeiende boekhandels

Over een aantal van deze boekenwinkels heeft auteur André Verkaik inmiddels een blog geschreven. Er zijn momenteel nog twee in voorbereiding. De blog wil vier doelen bereiken:

 • De belevenis en magie van het ‘bezoek aan een boekenwinkel’ delen en stimuleren.
 • Een mooie boekhandel, inclusief het personeel, beschrijven en aanprijzen.
 • Een of enkele bekende literaire werken, daar aangetroffen, bespreken.
 • Nieuwe literatuur introduceren die minder bekend is.

De blog-artikelen zijn hier te vinden. De boeken van KLIN en Verkaik worden hier kort besproken en zijn in de webshop te bestellen indien u niet in de gelegenheid bent een van de aangesloten boeiende boekhandels te bezoeken voor uw aankoop. Veel leesplezier!

Presentatie roman Wraak

06-11-2015: Boekpresentatie van Wraak, door Anđelko Vuletić, vertaald en uitgegeven door Sanja Kregar, bij uitgeverij KLIN. De presentatie vond plaats van 17:00 tot 19:00 uur bij boekhandel Pegasus, Singel 367, Amsterdam.

Zie hier de uitnodiging:

Uitnodiging boekpresentatie 6 november 2015 (1)

en lees hieronder een korte samenvatting en informatie over de auteur:

Wraak, omslag
(Wraak, omslag)

Wraak vertelt het verhaal van een man die in de najaren van zijn leven met een laatste daad zijn bestaan alsnog zin wil geven. Samen met zijn maatjes, allen ex-gevangenen van het regime dat hen als gevaarlijk zag, wil hij zich wreken op zijn voormalige folteraar. De mannen zijn levenslang getekend door de verwondingen uit het verleden. Bij de lichamelijke gebreken, nu verergerd door ouderdom, hebben zij zich neergelegd, maar het gevoel van vernedering is nog springlevend. Zij bereiden zich voor om wraak te nemen. De omstandigheden zijn hen niet gunstig gezind. Niet alleen zijn ze zelf bejaard, bijna blind, tandeloos, mank, vertraagd en soms klungelig, maar het verhaal vindt plaats in de belegerde stad Sarajevo, tijdens de Balkan Oorlog van de jaren negentig. Het is helemaal niet zeker dat hun toenmalige kwelgeest nog in leven is. Bovendien laat hun vastberadenheid hen regelmatig in de steek. Zij aarzelen, twijfelen voortdurend aan eigen bedoelingen, kibbelen over de stappen die ze zetten en leren elkaar regelmatig de les over christelijke ethiek, de beste methode en de meest passende uitvoering van hun voornemen. Hoe doet men dat, wraak nemen? Het is veel ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Wraak is een verrassend opgewekte roman met een onverwacht einde, over serieuze onderwerpen die ons allemaal wel eens bezighouden.

Anđelko Vuletić
(Anđelko Vuletić)

Anđelko Vuletić (1933) is geboren in het dorpje Ravno, Bosnië en Hercegovina. Gedurende zijn lange leven is hij vaker onvindbaar geweest, op reis of uit de weg geruimd als persona non grata van het communistisch regime. Als student filosofie werd hij in toenmalig Joegoslavië veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens antisocialistische opvattingen. Aansluitend trok Vuletić rond door het land en publiceerde gedichten, romans en drama’s, veelal anoniem. Zijn gedichten zijn vertaald naar het Frans, Engels, Duits, Italiaans en vele andere talen. Anđelko Vuletić heeft meerdere literaire prijzen gewonnen. Sinds 1993 woont hij in Zagreb. Wraak is zijn achtste roman