Geplaatst op Geef een reactie

Persbericht: Is de E.U. klaar voor de nieuwe Slaven?

Kaart van Kroatië
Kaart van Kroatië

Per 1 juli wordt Kroatië het 28ste lid van de E.U. En ook Servië is klaar om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Terwijl de wonden van de Balkanoorlog uit de jaren negentig nog vers zijn, zoals bleek toen tienduizenden op 8 april jl. in Zagreb demonstreerden tegen invoering van straatnamen in het Servisch-cyrillische schrift op de borden in Vukovar. Het Joegoslavische leger heeft deze Kroatische stad in 1991 totaal plat gebombardeerd, de bevolking verjaagd en velen, waaronder de 250 achtergebleven patiënten in het ziekenhuis, geëxecuteerd.

Een literaire poging om thema’s als Joegoslavië, de Balkan oorlog en vrijheid in Europa onder de aandacht te brengen is het boek Dat Rode Spul, geschreven door André Verkaik. In deze in april van dit jaar uitgebrachte thriller volgt Verkaik een Nederlandse familie op vakantie door Kroatië. Erwin de Boer wordt met zijn gezin geconfronteerd met een warme douche van vriendelijkheid en gastvrijheid, zowel bij Kroatische veteranen in Zadar als onder Servische achterblijvers in de Krajina.  Hij kan dit moeilijk rijmen met het beeld dat hij zich heeft gevormd over de volken van het voormalige Joegoslavië. Door zijn onbeholpen omgang met deze lokale vriendelijkheid belandt Erwin in een cel. Campingbuurman Henk spant zich in voor zijn vrijlating. Door hem komt Erwin achter een gevoelig politiek geheim, een lijk uit de kast van het oude Europa. Wat was de prijs die er betaald is voor de vrede waar wij de afgelopen achtenzestig jaar in hebben geleefd? En als vrijheid een illusie is, maar oorlog het alternatief, hoe kun je dan overwegen om te gaan klokkeluiden? Wie Dat Rode Spul leest, krijgt een andere kijk op wie je bent, wat je zegt en hoe je leeft in Europa.

Dat Rode Spul heeft alles wat men van het thriller genre mag verwachten: een explosieve opening waarbij het Vredespaleis in Den Haag wordt verwoest. Een vechtpartij om leven en dood in de gevangenis van Dubrovnik. Een wilde achtervolging door de straten van Belgrado. Tot aan de explosieve ontknoping in Zagreb, waarbij diverse partijen elkaar overtreffen in verwoede pogingen om hoe dan ook de verspreiding van informatie te voorkomen welke bij publicatie zeer waarschijnlijk tot een nieuwe oorlog in Europa zal leiden.

André Verkaik is schrijver, publicist en redacteur voor het web-tekstbureau AYBS (areyoubeingsurfed.nl).

Eerdere publicaties:

‘Filé Americain’, genomineerd op Knooppunt Kranenbarg, NCRV zomer 2008.
‘Helden van Zadar’, op Volkskrant.nl zomer 2008
‘Huis van Bewaring’, genomineerd voor de HC-Trofee 2008, SLAU, Utrecht.
‘Shock’, genomineerd voor de Nieuwegeinse Literatuurprijs 2008
‘Kicken zonder pilletje’, in de bundel De Beste Les, Pearson Education 2008.
‘De zin van de regen’, in literair tijdschrift OpSpraak, Voorjaar 2009.
‘De Groene Banaan’, in culinair tijdschrift Bouillon! Magazine, dec. 2009

Voor meer informatie over Dat Rode Spulwww.datrodespul.nl

André Verkaik

Tel. 06-31299936

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.